Ouderavond – Workshops bij Talentissimo in Bilthoven

In by [email protected]


Evenement beschrijving

Ouderavond: hoogbegaafd, thuis en op school

Ben je ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind en wil je meer weten over het opvoeden van en het onderwijs aan jouw kind? En/of vind je het fijn om andere ouders van hoogbegaafde kinderen te ontmoeten? Kom dan tijdens de week van de hoogbegaafdheid, op 11 maart, naar Talentissimo in Bilthoven!

De planning voor deze avond is als volgt:
19.30 Inloop – koffie en thee staat klaar!
19.45 Workshopronde 1 – Keuze uit twee sessies:

 

1. Versnellen: de voors en tegens – Diane van Dijk

Over versnellen zijn de meningen nogal verdeeld. Veel leerkrachten en ouders zijn er nogal huiverig voor, vooral vanwege de sociale en/of emotionele ontwikkeling van een kind. Eén keer versnellen is meestal nog oké, maar twee of meer keer, kan dat wel? Tijdens deze sessie gaan we in op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar versnellen, bespreken we in welke gevallen versnellen een goed idee zou kunnen zijn en wat daar verder nog bij komt kijken.

Daarnaast zullen we, met behulp van een tool, in beeld brengen hoe de cognitieve ontwikkeling van een hoogbegaafd kind verloopt ten opzichte van zijn of haar leeftijdsgenoten en wat het effect kan zijn van versnellen op het kunnen vinden van ontwikkelingsgelijken.

2. Hoogbegaafd opvoeden: het plezier en de uitdagingen – Femke Hovinga

Tijdens deze sessie beginnen we met een kort kader: wat maakt het opvoeden van hoogbegaafde kinderen anders dan het opvoeden van ‘het gemiddelde kind’ (voor zover dat laatste bestaat)? Deze introductie duurt ongeveer 20 minuten, waarna er nog ruim de tijd is voor uitwisseling met andere ouders én vragen over hoogbegaafd opvoeden.

20.30 Pauze

20:45 Workshopronde 2 – Keuze uit twee sessies:

1.Angst, stress & het hoogbegaafde kind – Femke Hovinga

Angst en stress komen helaas met enige regelmaat voor bij hoogbegaafde kinderen. Tijdens deze avond komt aan bod tegen welke zaken je als ouder van een hoogbegaafd kind aan kunt lopen en waar dat anders is dan bij het gemiddelde kind. Vanuit wetenschappelijke bronnen wordt er uitleg gegeven en casuïstiek besproken, maar we kijken ook vooral naar de praktische toepassing wanneer je thuis bent. Want hoe doe je het, als je kind vaak gestresst of bang is?

2. Gesprekstafel: school & hoogbegaafd – Diane van Dijk

Tijdens dit tafelgesprek begeleidt Diane van Dijk aan de hand van een aantal vragen, een gesprek over school en hoogbegaafd. Welke uitdagingen kom je tegen, maar vooral ook: wat kunnen we van elkaar leren en welke oplossingsrichtingen kunnen we meegeven vanuit Talentissimo?

21.30: einde ouderavond

Details

Aanmelden via de website:

Adres

Talentissimo,
Planetenbaan 2, 3721 LA Bilthoven, Netherlands.

Meer informatie: