HB-Café Zuid-West: Zeer HB; Wat betekent dat en hoe beleef je het?

In by hb-cafe-zuidwest


Evenement beschrijving

Over ‘zeer hoogbegaafden’ (in termen van IQ-score wordt gesproken van waarden vanaf 145) is nog niet veel kennis. Er komen wel vaak vragen over en er is behoefte aan kennis, aan het delen van ervaringen en aan ontmoeting. In de Week van de Hoogbegaafdheid nodigt HB-Café Zuid-West daarom juist deze bijzondere groep hoogbegaafden uit. Noks Nauta en Sanne Wouts gaan dieper in op de vraag wat het betekent om zeer hoogbegaafd te zijn en hoe je het beleeft.

In de HB-Café’s van het IHBV delen we op interactieve wijze kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden ‘anders’ voelt. Tussen hoogbegaafden zijn er uiteraard ook onderlinge verschillen. Die kunnen met meerdere kenmerken te maken hebben, waaronder ook met verschillen in intelligentie.

Daarom is in 2018 de IHBV-werkgroep Zeer HB in het leven geroepen voor deze specifieke doelgroep en voor mensen die vermoeden dat ze hierbij passen, bijvoorbeeld omdat hun kinderen zeer hoogbegaafd zijn. Meer informatie hierover kun je vinden op ihbv.nl/zeer-hb

Vanuit de algemene kennis over hoogbegaafde volwassenen en de beschikbare kennis over zeer hoogbegaafde kinderen bieden Noks Nauta en Sanne Wouts op donderdag 14 maart bij HB-Café Zuid-West in Breda een inleiding in de huidige (nog beperkte) wetenschappelijke kennis over zeer hoogbegaafde volwassenen. Wat is er bij zeer hoogbegaafden hetzelfde als bij andere hoogbegaafden en wat is er anders/ meer? Er is ook, via kleine discussiegroepjes, ruime aandacht voor persoonlijke ervaringen van de aanwezigen. Vragen die bijvoorbeeld aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je (zeer) hoogbegaafdheid?

Sprekers zijn Noks Nauta en Sanne Wouts. Noks is arts (niet praktiserend), psycholoog, medeoprichter en erebestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen. Sanne is psycholoog, RITHA Specialist i.o. en is betrokken bij Expertisecentrum Hoogbegaafdheid Tilburg.

Let op: dit HB-Café is specifiek VOOR zeer hoogbegaafde volwassenen en niet OVER (zeer) HB. Herken jij jezelf niet als zeer hoogbegaafd, dan wijzen we je graag op een van de andere HB-Cafés van het IHBV of evenementen in de Week van de Hoogbegaafdheid. Deze avond is ook niet bedoeld voor begeleiders van (zeer) hoogbegaafden in bijvoorbeeld coaching of onderwijs – daarvoor kunnen op verzoek aparte bijeenkomsten worden georganiseerd door het team Zeer HB.

 

 

Details

  • Organisator: HB-Cafe Zuid-West
  • van: donderdag 14 maart 19:30 tot: donderdag 14 maart 22:00
  • https://hb-cafe.nl/agenda/
  • Prijs: € 18,50

Aanmelden via de website:

Adres

Zaal Café De Haagse Poort,
Haagdijk 149, 4811 TR Breda, Nederland.

Meer informatie: