Symposium Hoogbegaafdheid op de werkvloer – Defensie

In by HBDefensie


Evenement beschrijving

Op vrijdag 10 maart, tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid, organiseert het Netwerk Hoogbegaafdheid Defensie het symposium Hoogbegaafdheid op de werkvloer. Dit symposium is bedoeld voor geïnteresseerde leidinggevenden, hoogbegaafden, mensen die vermoeden dat ze hoogbegaafd zijn en andere belangstellenden binnen de defensieorganisatie. Het symposium zal de gehele dag in beslag nemen en plaatsvinden op het Marine Etablissement te Amsterdam.

Het Netwerk Hoogbegaafdheid Defensie wil het onderwerp hoogbegaafdheid positief onder de aandacht brengen binnen Defensie. We willen kennis over hoogbegaafdheid verspreiden en vooroordelen en misvattingen zo nodig wegnemen. Ongeveer 2% van de mensen valt in de categorie hoogbegaafd. Vermoedelijk werken er ongeveer 1200 hoogbegaafden binnen Defensie. Gelukkig komt er de laatste tijd steeds meer aandacht voor hoogbegaafdheid en hier willen wij als Netwerk graag aan bijdragen.

Tijdens het symposium ontvangen we zowel interne als externe sprekers en experts. Ook worden er workshops voor verschillende doelgroepen gegeven. We verzorgen zo een informatief, interactief en afwisselend programma. Na afloop is er gelegenheid om informeel na te praten en ervaringen te delen tijdens de borrel. Reserveer 10 maart alvast in uw agenda en meld u vandaag nog aan. Om uw interesse aan te geven of u aan te melden, kunt u een mail sturen naar [email protected]. Er zijn nog enkele plekken te vergeven, dus geef u snel op. Inschrijven kan tot uiterlijk 25 februari. Het tenue voor de dag is werktenue maar kom vooral waarin je jezelf fijn voelt.

Programma:

09:00 – 09:30 Inloop met koffie en thee

09:30 – 09:45 Welkom en introductie met plaatsvervangend commandant der strijdkrachten VADM Boots

09:45 – 10:30 Introductie hoogbegaafdheid door mevrouw Yvonne Duran MSc

10:30 – 11:00 Pauze

11:00 – 12:00 Yvonne Duran MSc in interactie met hoogbegaafde defensie medewerkers.

12:00 – 13:00 Lunch

13:00 – 14:00 Workshops blok 1

14:00 – 14:30 Pauze

14:30 – 15:30 Workshops blok 2

15:30 – 15:45 Pauze

15:45 – 16:15 Centrale afsluiting

16:15 – 17:30 Borrel

Yvonne Duran:

Mevrouw Yvonne Duran MSc, is eigenaar van Praktijk Hoogbegaafd. Praktijk Hoogbegaafd combineert de meest recente theorieën en wetenschappelijk onderzoek naar hoogbegaafdheid met de psychologische praktijk van diagnostiek en behandeling. Vanuit bestaande theorieën en praktische observaties werd in 2011 het Model van Duran (herziene versie 2022) ontwikkeld, dat moest gaan leiden tot betere begeleiding en begrip voor hoogbegaafde personen. Yvonne is psycholoog en lichaamsgericht energetisch therapeut. Ze heeft verschillende boeken geschreven en methodieken ontwikkeld, zoals Talent-Vaardig, Klavertje Vier, de UIL methode en 2Be. Daarnaast heeft Yvonne een manier gevonden om specifiek en wetenschappelijk begaafdheidsonderzoek te kunnen doen waarbij alle kenmerken van hoogbegaafdheid meegenomen worden. Op deze wijze wordt hoogbegaafdheid sneller gesignaleerd en zijn er minder misdiagnoses. Yvonne zal laten zien dat hoogbegaafdheid meer is dan alleen een hoog IQ.

Keuze workshops:

 

  1. Q&A met Yvonne Duran MSc.

Een interactief vraaggesprek met Yvonne. Van algemeen tot specifieker en persoonlijk, ze maakt er graag ruimte voor.

  1. Help, er zit een hoogbegaafde in ons team.

We gaan de dialoog voeren over wat helpend is en welke zaken een goede interactie in de weg staan. Hierbij verliezen we niet uit het oog dat het ook aan de hoogbegaafde zelf is om zich af te stemmen met de werkomgeving. Tips voor leidinggevenden, handvatten voor collega’s en het inzicht dat een hoogbegaafde ook lang niet alles weet komen aan de orde.

  1. Kunnen we wat leren van andere organisaties?

We nemen een kijkje buiten defensie. Welke initiatieven worden daar genomen en waar lopen ze tegenaan? Onder andere komt de politie langs om openhartig ervaringen te delen.

  1. Wat heb ik als hoogbegaafde zelf te doen om het leuk te houden?

In de meeste gevallen gaat het gewoon goed en past een hoogbegaafde prima in onze organisatie. Helaas komt het ook voor dat het niet optimaal gaat. Dat kan meerdere oorzaken hebben, ieder persoon is uniek en elke situatie is weer anders. Toch liggen er hier kansen en inzichten voor het oprapen over hoe je het zelf als hoogbegaafde leuk kan maken of houden.

Locatiegegevens:

 

Marine Etablissement Amsterdam

Kattenburgerstraat 7

1018 JA Amsterdam

Gebouw 030

Op het MEA is slechts beperkt parkeergelegenheid. Vol is vol.

Het is aan te raden om met het OV te komen. Vanaf station Amsterdam Centraal is het ongeveer 15 minuten lopen. Of 2 haltes met tramlijn 26 en nog 4 minuten lopen.

 

Meer informatie?

Praktijk Hoogbegaafd: https://praktijkhoogbegaafd.nl (internetlink)

Week van hoogbegaafdheid: https://weekvandehoogbegaafdheid.nl (internetlink)

Netwerk Hoogbegaafdheid Defensie: https://dwrd.mindef.nl/sites/SWR011832 (sharepoint)

Details

  • Organisator: Netwerk Hoogbegaafdheid Defensie
  • van: vrijdag 10 maart 09:00 tot: vrijdag 10 maart 17:30
  • Prijs: € 0

Aanmelden via e-mail:

Adres

Marine Etablissement Amsterdam,
Kattenburgerstraat 7, 1018 JA Amsterdam, Nederland.

Meer informatie: