
Evenement beschrijving
Ouderavond
Ben je ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind en wil je meer weten over het opvoeden van en het onderwijs aan jouw kind? En/of vind je het fijn om andere ouders van hoogbegaafde kinderen te ontmoeten? Kom dan op 7 maart naar onze ouderavond in het Torenlaan Theater in Zeist.
De planning voor deze avond is als volgt:
19.30 Inloop – koffie en thee is te koop aan de bar
20.00 Workshopronde 1 – Keuze uit twee sessies:
1. Workshop onderpresteren & executieve vaardigheden – Femke Hovinga
Zo slim, maar het komt er niet uit! Hoe vaak we dat in de praktijk horen van ouders of leerkrachten – het is een ontzettend veel voorkomend probleem dat kinderen ondanks een groot cognitief potentieel hun talent nog niet in kunnen zetten. Zo kan het zijn dat een kind zijn eigen rugzak niet in kan pakken, maar wel uit kan leggen wat expontentiële groei is. Of dat hij/zij puzzels maakt voor tieners, maar als zevenjarige op school onvoldoendes haalt in groep 4. Dit kan liggen aan het gebrek aan executieve vaardigheden en het zogenaamde ‘leren leren’. Tijdens deze workshop kijken we naar oorzaken en vooral ook wat je zelf kunt doen om je kind te ondersteunen.
2. Signaleren van (vermoedelijke) hoogbegaafdheid bij jonge kinderen – Urmila van der Bijl
Hoogbegaafd word je niet. Een kind wordt hoogbegaafd geboren, maar omdat de ontwikkeling van een kind onder de 4 sprongsgewijs verloopt, heeft men het niet over hoogbegaafdheid, maar over een ontwikkelingsvoorsprong. De dingen waar een peuter tegenaan loopt, zijn helaas exact dezelfde dingen als waar een schoolkind tegenaan loopt, maar dan binnen de leefomgeving van een peuter. Een peuter kan ook al vastlopen, maar dan op het kinderdagverblijf. Ook een peuter met een zogenaamde ontwikkelingsvoorsprong heeft peers nodig, en een andere benadering van ouders en leidsters. Ook een peuter kan de leeftijdsgenootjes en zelfs de leidsters al ver voorbij zijn in denken en doen, maar het verschil tussen een schoolkind en een peuter is dat een peuter dit niet altijd duidelijk kan aangeven. Tijdens deze workshop neemt Urmila je mee in de basis rondom het signaleren van hoogbegaafdheid bij een jong kind.
21.00 Pauze
21.15 Workshopronde 2 – Keuze uit twee sessies:
1. Omgaan met prikkels, angst en negatieve gevoelens bij je kind(eren) – Femke Hovinga
Tijdens deze lezing starten we met een beetje achtergrond, waarin we kijken naar hoe het brein werkt en waarom dat anders is voor jouw (vermoedelijk) hoogbegaafde kind. Vanuit daar kijken we naar wat een kind nodig heeft om goed in z’n vel te zitten en hoe je je kind kunt begeleiden als hij of zij (faal)angstig is en/of een laag zelfbeeld heeft. Tot slot kijken we naar prikkelverwerking: welke prikkels zijn er zoal en wat moet je erover weten, voor het herkennen én begeleiden ervan?
2. Het jonge hoogbegaafde kind: hoe ga je met hem/haar om? – Urmila van der Bijl
Urmila neemt je kort mee in haar ervaring met het jonge, begaafde kind. Een presentatie van ongeveer 15 minuten, waarna er ruimte is voor al je vragen over het opvoeden van een jong (vermoedelijk) hoogbegaafd kind en de uitdagingen die daarbij kunnen komen kijken.
22.15: einde ouderavond
Details
Aanmelden via de website:
Adres
Torenlaan Theater, Torenlaan, Zeist, Nederland.