Kennissessie: ‘Persoonlijk kennismanagement voor het hoogbegaafde brein’

In by OutsiderOrganizing


Evenement beschrijving

Eén van de kenmerken van het hoogbegaafde brein is dat gedachtesprongen alle kanten op gaan en snel plaatsvinden. Om optimaal profijt te hebben van al die ingevingen, is het nodig om ze ook vast te leggen. Niemand kan immers alles wat ze denken onthouden. Een veelgenoemde uitdaging is echter het vinden van een goed systeem hiervoor. Digitaal of op papier aantekeningen ordenen brengt namelijk nieuwe uitdagingen met zich mee: wat doe ik met een aantekening die voor twee onderwerpen relevant is? Als ik het dan in de map van onderwerp A stop en ik ga met onderwerp B aan de slag, kom ik het dan wel tegen? En hoe voorkom ik dat ik een huis vol met post-its of aantekenboekjes krijg waar ik niet meer in terugblik, omdat er geen zinvolle structuur in zit?

Persoonlijk Kennismanagement (PKM)

Om ingevingen, inspiratie, aantekeningen of plannen goed te benutten is het nodig om bewust aan ‘persoonlijk kennismanagement’ (PKM) te doen. We zijn het gewend om allerlei zaken te ‘managen’ en beheren, zoals onze financiën, onze taken- of boodschappenlijstjes of onze mail, maar waarom doen maar weinig mensen dit ook met hun beste ideeën? Kennis is immers een groot goed!

Als je gewoontes en tools kunt inzetten om alles te ‘vangen’ wat je te binnen schiet, houd je ruimte in je hoofd om je te focussen op waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn – je weet immers dat je het weer terug kunt vinden. En door vrij te associëren tussen al die blokjes informatie, kun je dit écht doen op een manier die aansluit op jouw brein: zoveel verbindingen als je wilt die je in een oogwenk kunt terughalen als je ze nodig hebt.

Kennissessie: wat gaan we doen?

In deze kennissessie neem ik je in vogelvlucht mee in het gedachtengoed over zo’n ‘extern brein‘. Van de basis hiervan in de middeleeuwen, tot wat men ‘Zettelkasten’ is gaan noemen, tot aan de hedendaagse mogelijkheden met software en zelfs kunstmatige intelligentie. Het anders beheren van informatie en het loslaten van de klassieke structuur van documenten en mappen wint snel aan populariteit door nieuwe apps en nieuwe boeken. In Nederland wordt hier deze maand ook extra aandacht aan besteed in de ‘Maand van de Digitale Fitheid’. Binnen dit programma is ‘PKM’ één van de vijf pijlers.

Na deze introductie vertel ik meer over het praktisch toepassen. Want hoe deel je informatie dan wél in? En hoe zorg je dat je daar echt profijt uit haalt, zoals het in 5 seconden kunnen oprakelen van je lievelingscitaat uit een boek wat je 1,5 jaar geleden hebt gelezen?

We eindigen met informatie over hulpbronnen die je kunt gebruiken om je hier verder in te verdiepen en zelf aan de slag te gaan.

 

Details

Aanmelden via de website:

Adres

Online,
Annie M.G. Schmidtstraat, 2353 KH Leiderdorp, Nederland.

Meer informatie: