Hoogbegaafden en de overgang van VO naar WO

In by netwerkhb _1185


Evenement beschrijving

Tijdens deze bijeenkomst houden twee sprekers een interactieve lezing:

Simone Eringfeld:

Schaamteloos hoogbegaafd: van onzekerheid naar zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend probleem bij hoogbegaafde jongeren. Het gevoel van anders zijn en van anders denken leidt al snel tot onzekerheid, schaamte en zelftwijfel: is er iets mis met mij? Waarom heb ik zo’n moeite met studeren en voel ik me zo gedemotiveerd? Ben ik misschien dom? Deze problematiek speelt niet enkel bij verborgen hoogbegaafdheid. Bij leerlingen en studenten die gediagnosticeerd zijn als hoogbegaafd is het ‘impostor syndrome’ namelijk een vaak voorkomend verschijnsel: de angst om niet écht hoogbegaafd te zijn en elk moment door de mand te kunnen vallen.

Marijke van Dijk:

Hoe krijg je hoogbegaafde adolescenten in de leerstand?

 Veel hoogbegaafde adolescenten hebben nooit geleerd hoe ze het leren aan kunnen pakken. Soms zelfs hebben ze nooit geleerd dat de juiste strategieën en hard werken nodig zijn om verder te kunnen komen. Ze gaan ervanuit dat ze het met weinig moeite wel zullen redden. Vroeg of laat lopen ze echter vast.

Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? We kunnen ze helpen door ze uitdagende leerstrategieën aan te reiken, zoals bijvoorbeeld snellezen. Tegelijkertijd stimuleren we een groeimindset.

Details

Aanmelden via de website:

Adres

Zoom,
Kalkbranderij 2, 1185 ZX Amstelveen.

Meer informatie: