HB-Café Zuid-West: Hoogbegaafde voor(oor)delen

In by hb-cafe-zuidwest


Evenement beschrijving

Hoogbegaafden zijn goed in wiskunde. Er zijn meer mannen dan vrouwen hoogbegaafd. Hoogbegaafd betekent hoogopgeleid. Hoogbegaafden zijn stille bleekneusjes. Hoogbegaafden zijn genieën. Vraag mensen wat ze weten over hoogbegaafdheid en de kans is groot dat je een van deze antwoorden, of iets wat erop lijkt, krijgt. Bij HB-Café Zuid-West gaat het op donderdag 9 maart, in de Week van de hoogbegaafdheid, over vooroordelen. Vooroordelen die hoogbegaafden zelf vaak ook hebben.

In de ontdekkingstocht van hoogbegaafdheid lopen veel (vermoedelijk) hoogbegaafden aan tegen vooroordelen, misverstanden en overtuigingen. Ook bij zichzelf. “Ik kan niet hoogbegaafd zijn, want zo slim ben ik niet.” Of: “Ik ben dyslectisch, dus ik kan niet hoogbegaafd zijn.” Of: “Ik kan niet hoogbegaafd zijn, want ik heb geen enkele school afgemaakt.” Maar ook andersom: “Jij bent hoogbegaafd, dus jij weet alles.” Zo hebben ook hoogbegaafden die hun hele leven al weten dat ze hoogbegaafd zijn, te maken met vooroordelen. En als gevolg daarvan met vaak onrealistische verwachtingen.

Pas als ze zich erin gaan verdiepen, komen ze erachter dat hoogbegaafdheid meer is dan een hoge intelligentie, dat het niets te maken heeft met hoe je presteert en of je goed bent in bètavakken, en dat ook hoogbegaafden dyslectisch kunnen zijn en uiteenlopende interesses en talenten hebben. Ondertussen kan je wereldbeeld behoorlijk verwrongen zijn geraakt als gevolg van vooroordelen. Jammer, want kennis over hoogbegaafdheid kan van een vooroordeel een voordeel maken.

Aan de hand van verschillende vooroordelen, misverstanden en overtuigingen, ook van jullie zelf, gaan we in dit HB-Café kijken wat hoogbegaafdheid wél is. Er zal veel interactie zijn, waarbij het delen van elkaars ervaringen en ontdekkingen de hoofdmoot vormt. Kom dus vooral, of je nu al je leven lang weet dat je knetter-hoogbegaafd bent, of je nog aan het twijfelen en ontdekken bent. Wees welkom óók als je geen sikkepit begrijpt van Pythagoras, je niks hebt met Star Trek en je geen atoomwetenschapper bent – of juist wel.

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf, maar partners, vrienden, familie, professionals en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

We zien je graag op donderdag 9 maart in de zaal van Café De Haagse Poort, Haagdijk 149 in Breda. De zaal gaat open om 19.00 uur. Om 19.30 uur beginnen we met een korte introductie van hoogbegaafdheid. Na afloop is er nog ruime gelegenheid tot napraten. De toegang kost € 17,50. Koffie, thee en water zijn inclusief. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Je reservering is pas definitief na betaling. Inschrijven kan op hb-cafe.nl 

 

Details

  • Organisator: HB-Cafe Zuid-West
  • van: donderdag 9 maart 19:30 tot: donderdag 9 maart 22:00
  • https://hb-cafe.nl/
  • Prijs: € 17,50

Aanmelden via de website:

Adres

Zaal Café De Haagse Poort,
Haagdijk, Breda, Nederland.

Meer informatie: