IHBV HB Café Arnhem i.s.m. Peers4Parents – voor begaafde ouders

[email protected]

Placeholder

Evenement beschrijving

Opvoeden is het leven aangaan samen met je kinderen

Ouders van (hoog)begaafde kinderen ervaren vaak andere uitdagingen in de opvoeding dan de meeste andere ouders. Begaafde kinderen zijn creatief, denken diep door en hebben een hoog bewustzijn. Zij beleven hun innerlijke wereld en alles daarbuiten vaak zeer intens. Deze intensiteit is voor de buitenwereld soms moeilijk te bevatten. Het begaafde kind, op zijn beurt, voelt zich vervolgens vaak niet begrepen. In het ergste geval kan het kind zich niet spiegelen aan de omgeving en ontwikkelt het mogelijk een verkeerd zelfbeeld.

Als ouders sta je voor de uitdaging om je begaafde kind te ondersteunen in het leren kennen van zichzelf en te leren leven in afstemming op en met anderen. De mismatch tussen wie het kind is, wat het nodig heeft om zich te ontwikkelen en de mogelijkheden die de omgeving biedt, kan die taak bemoeilijken of simpelweg minder leuk maken. Dit geeft opvoedstress en kost energie. Door de belasting kan ook de communicatie binnen het gezin onder druk komen te staan.

Je begaafde kind kan jou als ouder bovendien een spiegel voorhouden die soms behoorlijk confronterend kan zijn. Zeker als je via je kind als volwassene pas ontdekt dat begaafdheid ook bij jou (of je partner) een rol speelt, waardoor je vanuit een ander perspectief naar je levensloop kijkt. Zowel in het verleden, heden als richting de toekomst. Maar zelfs als je jezelf al langer herkent in kenmerken van begaafde individuen, kan het opvoeden van je begaafde kind(eren) bij jou iets losmaken, waarvan je niet eerder besefte dat dit zo diepgeworteld (nog) in je leefde. Niet zelden komen ouders van begaafde kinderen dan ook zichzelf nogal tegen. Dan is het fijn om (h)erkenning te ervaren in de ontmoeting met andere ouders/begaafde volwassenen. Tijdens het HB Café dat op donderdag 12 maart 2020 in de Week van de Hoogbegaafdheid in samenwerking met Desirée Houkema van Peers4Parents Arnhem-Nijmegen wordt georganiseerd, bieden we je de gelegenheid om dit te ervaren en om inzichten, tips en ervaringen met elkaar te delen.

Meer informatie en aanmelden via de website met de agenda van de HB Café’s.

 

Details

Aanmelden via de website:

Adres

OPUS, Lorentz Lyceum,
Lorentz Lyceum, Groningensingel 1245, Arnhem, Nederland.