Gifted Girls Kenniscollege

Samen Slimmer Groeien

Placeholder

Evenement beschrijving

Het aantal vrouwen in hogere studies en op de arbeidsmarkt blijft groeien, toch zien we alsnog maar een klein percentage vrouwen dit vertalen in beroepsstatus en prestatie algemeen. In alle sectoren zien we dat vrouwen minder publicaties op hun naam hebben en minder aanwezig zijn op topfuncties dan mannen met gelijkwaardige talenten. Hoe komt het dat zeer begaafde meiden alsnog op een zijspoor terechtkomen? En vooral, wat kunnen wij als talentbegeleider bijdragen om deze meiden sterker te laten groeien?

In dit kenniscollege overlopen we de interne en externe factoren die begaafde meiden (negatief) beïnvloeden. We verkennen vanuit de wetenschappelijke literatuur wat je kan inzetten om deze meisjes (nog) beter te begeleiden in hun talentontwikkeling. Van keuzes leren maken tot het leren omgaan met de verwachtingen van anderen. Je wordt uitgenodigd om actief mee te denken vanuit je eigen praktijk. Breng voorbeelden mee om samen met de trainer en de groep verder vorm te geven.

De trainer, ECHA Specialist in Gifted Education Tania Gevaert, baseert zich op een literatuurstudie (systematic literature study) die zij uitvoerde in 2018. Vertrekkend van de belemmeringen wordt ook gekeken naar handvatten en tips/voorbeelden die je bij je begeleidingen kan inzetten om meisjes op weg te helpen.

Aan het eind van dit kenniscollege:

  • ken je de belemmeringen van begaafde meiden in hun talentontwikkeling;
  • heb je inzicht in de mechanismen die de interne belemmeringen teweeg brengen en kunnen hierop constructief inspelen;
  • kun je a.h.v. het geleerde oplossingen bedenken die begaafde meiden op weg kunnen helpen;
  • ken je good practices en hebben een eerste aanzet om binnen hun eigen praktijk aan de slag te gaan.

 

Tania Gevaert

Tania is psychotherapeut (SFBT en IHP) en ECHA Specialist in Gifted Education. Ze is coördinator van een multidisciplinaire praktijk, Samen Slimmer Groeien, gespecialiseerd in hoogbegaafdheid, onderpresteren en dubbel bijzonder. Tania is auteur van De Slimme Onderpresteerder (2014) en Hoogbegaafd Opvoeden in de praktijk (2017), ze is co-auteur van Slim onderpresteren aanpakken (2016) en Slim onderpresteren in de basisschool (2019). Tania startte haar carrière in het Sociaal Werk als vormingswerker met bijzondere doelgroepen. Ze werkte met drop-outs en leidde een project voor angermanagement (Alternatieve Gerechtelijke Maatregelen). Ze startte haar praktijk in 2007 waar ze zich ging specialiseren in het begeleiden van ouders en hun hoogbegaafde kinderen. Tania geeft sinds 2006 onderwijstraining in het omgaan met moeilijk gedrag, hoogbegaafdheid en onderpresteren. Het ondernermerschap bracht Tania in 2014 tot de keuze om een multidisciplinair team te stichten. Als coördinator van Samen Slimmer Groeien en co-stichter van het Steunpunt Onderpresteren (een foundation) is zij dagelijks actief met kind, gezin, jongere en leerkracht.

Details

Aanmelden via de website:

Adres

Gouverneur Verwilghensingel 8, Hasselt, België.

Meer informatie: